Een kruiwagen vol pups

We zijn op missie in Niš (Servië) om te helpen in de asielen in deze grote stad. We hebben 2 dagen geholpen in het run-free-asiel van Sasha Pesic waar 650 honden zitten. Vandaag, de 3de dag, zijn we onderweg naar het asiel van Jelena in Niš waar 350 honden zitten (weliswaar in kennels). Onderweg komen we voorbij het kerkhof, waar merkwaardig genoeg veel zwerfhonden zitten (ik zal er geen tekeningetje bij maken). Als we voorbij het kerkhof rijden, roep ik plots: “Heb je die kruiwagen gezien? Er zitten pups in!! “ Ana Mitrovic, de naaste medewerkster van Sasha, gaat op de rem staan: “Kruiwagen? Pups?” Zonder aarzelen rijdt ze terug achteruit: we zien een oudere dame met een graatmagere zwarte Cane Corso aan een simpele koord en ze heeft een kruiwagen waar zowaar pups in zitten.

​Ana Mitrovic stapt uit en begint een discussie met de oudere dame. Wij staan erbij voor piet-snot want we verstaan geen Servisch. We zien wel dat de uitgemergelde mama-hond (Cane Corso) heel erg braaf is – lethargisch bijna – en dat de pups rondwriemelend op de ruwe ondergrond van de kruiwagen, het koud hebben. De “bewaker” van het kerkhof, een jonge twintiger met macho-allures, komt erbij en begint heftig mee te discussiëren: we vinden zijn lichaamstaal nogal “agressief” maar verder verstaan we niets. Een beetje hulpeloos in de situatie tellen we in de kruiwagen 9 pups. We hebben ook wat voer bij en geven de mama Cane Corso wat korrels, die ze gretig opeet.
​​
Er wordt over & weer geroepen in het Servisch, er wordt gebeld met GSM’s, plots komt er een beetje rare man met lange grijze haren op een mobiletje aan die zich in de discussie mengt en dan komt Sasha eraan. Hij checkt of de Cane corso mama een chip heeft. Ja ! Die heeft ze, alleen is de chip geregistreerd in een stad ver van Niš en is de oudere dame die deze mama-hond en kruiwagen met pups heeft duidelijk niet de eigenares. Opnieuw gediscussieer, er wordt gedreigd met politie. Dat is blijkbaar het kantelmoment: de macho-kerkhofbewaker en de grijze man maken zich uit de voeten, de oudere dame jammert en weent. Geen politie!! Het is duidelijk dat haar verhaal dus niet klopt en dan volgt snel de actie van Sasha: de hond is niet van de dame (de pups dus ook niet), hij maakt de achterbank van zijn auto leeg, laadt de pupjes en de mama in de auto en weg zijn we. De Cane Corso-mama met 9 pups worden in een pleeggezin ondergebracht, wij, mensen van Dog Happiness Be in wording, betalen cash de 1ste maand opvang.
Het leven zoals het is in Servië…

Post Scriptum:
Wat hier gebeurde lijkt onmogelijk in België, maar is slechts 1 voorbeeld van wat in Servië “dagelijkse kost” is. Een dame heeft een hond die niet van haar is (hoe die bij haar terecht gekomen is weet helaas niemand, honden worden er gewoon versjacherd), het is een “rashond” en die heeft pups. Wat wilde die dame met de pups? Ze zei dat ze de pups naar het asiel van Jelena wilde brengen, maar het kerkhof is een favoriete plaats om honden te dumpen of te verhandelen. De macho-kerkhofbewaker is niet vies van “zaakjes” doen, hij belde de man met de grijze haren, die gekend staat als “hondenhandelaar”. Dus die man kwam op een brommertje aangestoven na de telefonische tip van de “kerkhofbewaker”: Cane Corso pups zijn eventueel wel goede handelswaar, daarmee… En waarom die oudere dame zo jammerde? Wel, haar “handelswaar” ging waarschijnlijk verloren toen er gedreigd werd met politie. Toestanden die wij hier in België niet kennen en die ons, op dat vlak toch wat naïeve Belgen nadien, verduidelijkt werden.

​De pupjes bleken helaas ziek, slechts 2 van de 9 hebben het overleefd. De Cane Corso-mama “Perla” en haar 2 overlevende pups “Pantera en Preva” verblijven nu in de “Puppy Area” (de speciale opvang voor puppies van Sasha’s asiel).

Trees